Zo’n beursvloer, daar hou ik van!

René de Heer, wethouder van de gemeente Zwolle en voorzitter van het overleg portefeuillehouders economische zaken Regio Zwolle, neemt ruim de tijd om met ons over de komende TrendsExpo te praten. Hij heeft iets met beurzen. Het doet hem terug denken aan de tijd dat hij zelf op de beurs stond én hij kijkt uit naar wat deze nieuwe beurs gaat brengen.

Economie
René is aan zijn tweede periode als wethouder bezig. Bij zijn start in maart 2011 kreeg hij direct economie in zijn portefeuille. ‘Ik vind economie een van de mooiste portefeuilles. Je staat midden in de dynamiek van de stad. Zeker in Zwolle waar ook toerisme, evenementen en de economische ontwikkeling van bijvoorbeeld de binnenstad tot de portefeuille behoren. Kortom, alles wat dynamiek aangaat!’ Het brengt ook vele inspirerende contacten met zich mee, je hoort van nieuwe ontwikkelingen waar ondernemers mee bezig zijn. ‘Klopt, het voelt dan ook vaak dat je aan de vooravond staat van het doorbreken van trends, dat je daar onderdeel van bent, getuige van bent. Dat is heel prettig en stimulerend.’

Samenwerking
René zet zich succesvol in voor samenwerking in de Regio Zwolle. We mogen hem gerust een voortrekker noemen. ‘Ik ben een ongelooflijke voorstander van regionale samenwerking. Natuurlijk gemeentegrenzen, provinciale grenzen, landsgrenzen, ze zijn er. Ondernemers hebben niets met grenzen, ondernemen is grensoverschrijdend. Zo is internationalisering een van de thema’s binnen Regio Zwolle. Ook inwoners houden zich niet aan grenzen, zij bewegen zich regionaal. Kortom, in de Regio Zwolle volgen we zo veel mogelijk de logica van de inwoners en van de ondernemers. Economie is regionale economie!’ De Regio Zwolle is de derde economisch best presterende regio van het land. Er is sprake van ‘economische hitte’ in Zwolle en ook in Meppel, Steenwijk, Hardenberg en Kampen. ‘En ook maar even over de provinciegrens kijkend, er worden weer kavels verkocht, er wordt weer gebouwd op het H2O-bedrijventerein in Oldebroek. Dit terrein kwam tot voor kort moeizaam van de grond, maar komt nu verder tot ontwikkeling. Teken dat het economisch goed gaat in de regio.’

Speerpunten
Enthousiast vertelt René over enkele van de speerpunten van het economisch beleid van de Regio Zwolle. ‘Het toerisme is van toenemend belang voor onze regio. We hebben aandacht voor de kwaliteit van de verblijfsaccomodaties. We willen graag dat bezoekers langer en vaker onze mooie regio bezoeken. In de agrosector doen we het heel goed. Een boeiende sector! Met aan de ene kant schaalvergroting met veel innovatie, met precisie landbouw (met inzet van drones bijvoorbeeld), aan de andere kant de stadsboeren, de biologische boeren, met een korte keten tussen producent en consument. Dan is er nog de logistiek, de transport, die gaat “sky high”. Alles hierin is technologie, heel interessant. Het is ook een soort thermometer van de economie, is er veel dynamiek en veel handel, dan is er veel transport nodig.’

Beursman
Voor dat René wethouder In Zwolle werd werkte hij onder andere bij de toenmalige Regio IJssel –Vecht en bij de provincie Overijssel. ‘Wel leuk om te vertellen is dat ik in mijn tijd bij de Regio IJssel-Vecht zelf op de voorloper van de TrendsExpo heb gestaan, de zogenoemde Bedrijvencontactdagen. Ik stond voor deze werkgever zowel in Zwolle als op een vergelijkbare beurs in Hardenberg. Ik ben een echte beursman! Ik ging midden in het looppad staan, mijn collega’s en andere standhouders vonden dat maar raar. Zij bleven vooral in de stand staan, dat vond ik op mijn beurt raar. Voor mij is het doel van de beurs mensen ontmoeten, contact maken!’ René waardeert het dat er na lange tijd weer een ondernemersbeurs komt in Zwolle. ‘Er moet een initiatiefnemer zijn, het begint met iemand die zegt “ik pak het op”.’ Regiolokaal pakt in samenwerking met de IJsselhallen deze uitdaging op. ‘Ik zei al, de beurs heeft een doel en dat is ontmoeten. Dat gebeurt op vele plekken, iedereen bezoekt wel een of meerdere netwerkbijeenkomsten, of dit nu de PEC Zwolle business lounge is, de Jaargetijdenborrel of Sparkling Business. Wat daarbij ontbreekt is dat je kunt laten zien wat je doet! Ja, je kunt visitekaartjes uitwisselen. Het is vaak leuk om iets te laten zien. Om te laten zien met wat voor spannende zaken je bezig bent. Ik was laatst bij een bijeenkomst op een bedrijventerrein, daar wist de ene onderneming niet wat er precies bij de buren gedaan of gemaakt werd. Laat zien wat je kunt, wat je in je mars hebt, waar je trots op bent. De ander kan daar mogelijk iets mee. Mooi als dat dan vervolgens leidt tot een vorm van samenwerking met die ander, van win-win.’

Retro
‘Het lijkt mij een heel geschikt moment om met de TrendsExpo een nieuw traditie te starten! De economische wind waait uit de goede richting. Zeker nu de beurs regio-breed wordt opgepakt, heb je reden genoeg om relaties uit te nodigen. We grijpen ook weer terug op oudere waarden. Natuurlijk, websites geven alle informatie en contactmogelijkheden, maar het is steriel, zeker in vergelijking met de persoonlijke ontmoeting. Vintage is in, retro is in. Denk aan de terugkeer van de barbershop, het vinyl op de pick-up. We laten meer van onszelf zien, er is behoefte aan persoonlijk contact. We willen voelen, aanraken, gevoel krijgen, beleven. In deze trend past ook deze beurs, oude waarden in een eigentijdse en moderne opzet. Er is veel te beleven, er is een gastvrije ontvangst, mede door de aanwezige horeca van hoog culinair niveau. Kortom, alle ingrediënten zijn aanwezig voor een aantrekkelijke beurs!’

Verwachting
‘Ik verwacht dat standhouders op de TrendsExpo staan met een doel. Namelijk ik wil hier weg komen met ten minste één nieuw of hernieuwd samenwerkingsverband. Prikkel de bezoeker, zeg niet alleen “ik ben hier”, maar zet een deel van je bedrijf in de etalage. Vraag bezoekers om niet alleen te komen, maar een relatie (bijvoorbeeld een ketenpartner) mee te nemen. Zo introduceren we meer mensen in onze regio, een regio die zoveel te bieden heeft!’

Personal Publish / Regiolokaal
Burg. Drijbersingel 25, Zwolle
T. 038 - 30 30 220
info@personal-publish.nl
www.personal-publish.nl

©2017 Personal Publish | Website: Makeable Branding | Downloads & Algemene voorwaarden 

Pin It on Pinterest

Share This